TV1:n MOT -ohjelma käsitteli tänään 'Paskalakia', eli haja-asutusalueiden jätteenkäsittelyä. En pystynyt seuraamaan koko ohjelmaa täydellä huomiolla (perhe ei antanut katselurauhaa) mutta se mitä näin vastasi varsin hyvin omaa kokemustani/näkemystäni asiasta.

On jotenkin surkuhupaista että minäkin joudun vapaa-ajan talooni rakentamaan tuhansien - jopa yli kymmenen tuhannen - euron arvoisen jätevedenkäsittelyjärjestelmän, joka todennäköisesti ei kuitenkaan täytä viranomaisten asettamia määräyksiä. Ja kaikki tämä siitä huolimatta että 5 metriä nykyisistä sakokaivoistani laiduntaa kymmenkunta lehmää, jotka yhdessä kesässä ulostavat pellolle enemmän paskaa (ja sitä karmeaa fosforia) kuin minä ja perheeni koko kesämökillä viettämämme elämämme aikana..

Olen kysellyt asiantuntijoilta ratkaisua tuollaisen satunnaisessa käytössä olevan talon jätehuoltoon, mutta mikään noista ratkaistusta ei tunnu soveltuvan sellaiseen käyttöön jossa mökki saattaa olla parikin kuukautta käyttämättä ja sitten taas jonkin aikaa aika aktiivisessakin käytössä.

Miksi sitoutuisin jonkin sellaisen 10000Euroa maksavan järjestelmän hankintaan, jos kukaan ei voi taata että se todella täyttää viranomaisten vaatimukset. Suostuisikohan kunnan viranomainen allekirjoittamaan piirustukset ja sanomaan että jos tämmöisen rakennat niin varmasti täyttää kaikki määräykset seuraavat 25 vuotta.

Siis ihan perseestä tuommoiset paskalait.